21. novembra 2011

Hruškovo – čokoládový koláč

 

inšpirácia:  http://mlsnakocka.blog.cz/1110/hruskovo-cokoladovy-kolac-a-svestkovy-bonus

Kombinácia hrušiek a čokolády je jedna z najlepších aké poznám. A v tomto dezerte sú skombinované  priam dokonale...

na formu s rozmermi cca. 12 x 34 cm
130 g hladkej múky 
50 g masla studeného 
1 vajce
soľ 
------- 
100–150 g horkej čokolády (65–75%)
250 g mascarpone
2 PL kryštálového cukru
 2 vajcia 
3 hrušky mäkšie, ale nie prezreté
 
Z prvých štyroch surovín vypracujeme vláčne cesto (pracujeme čo najrýchlejšie, aby sme ho nepremiesili), ktoré necháme minimálne 1 hodinu v chladničke. Potom ho vtlačíme do formy, popicháme vidličkou a predpečieme pri 180°C cca. 25–30 minút.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a zmiešame ju s mascarpone a cukrom. Pridáme vajcia a dôkladne premiešame. Hrušky ošúpeme, prepolíme a odstránime z nich jadrovníky. Do každej polovice hrušky spravíme pozdĺžne zárezy tak, aby ostali držať pokope.

Predpečené cesto naplníme čokoládovou zmesou a navrch poukladáme hrušky. Pečieme pri 180°C cca. 40 minút. Hrušky môžeme po upečení potrieť džemom rozmiešaným s troškou horúcej vody budú sa pekne lesknúť.  Koláč necháme úplne vychladnúť.

19. novembra 2011

Oreo Cheesecake


Cheesecakov som už vyskúšala neskutočné množstvo. Takmer všetky boli skvelé, ale tento je jednoznačne najlepší zo všetkých! Podľa mňa je to najlepší cheesecake na svete :-)

na 24 cm tortovú formu
350 g Oreo kekíkov
60 g masla studeného
-------
200 g bielej čokolády
600 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
250 g kyslej smotany
1 PL vanilkového extraktu nemusí byť
3 vajcia izbovej teploty 

Z Oreo keksíkov odstránime náplň a dáme ju do väčšej misy (ide to ľahko). Keksíky rozmixujeme na omrvinky. Zmiešame s maslom, hmotu dáme do formy a rovnomerne natlačíme na dno plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a necháme chladnúť. Krémový syr, smotanu a vanilkový extrakt pridáme do misy k plnke z keksíkov a vyšľaháme do hladka. Po jednom pridávame vajcia a nakoniec aj rozpustenú čokoládu.

Náplň nalejeme na sušienkový korpus a pečieme pri 160°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a dáme ho na minimálne 5 hodín (alebo celú noc) do chladničky.

 

18. novembra 2011

Bábovka Savoy


inšpirácia:  časopis APETIT 10/2007

Šťavnatá a voňavá bábovka, ktoré najlepšie chutí s kakaukom :-)

na 1 bábovku
maslo + hrubá múka na vymazanie formy
250 g masla izbovej teploty
200 g práškového cukru
6 vajec izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelené

2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)  
250 ml smotany na šľahanie izbovej teploty 
300 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1/4 ČL soli 

150 g nugátu / nugátovej čokolády nasekanej
40 g kakaa 

Formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom zašľaháme žĺtky a vanilkový extrakt. Pridáme smotanu na šľahanie a krátko premiešame. Nakoniec pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Dôkladne vymiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Polovicu cesta dáme do pripravenej formy a posypeme nugátom/čokoládou. Do zvyšného cesta vmiešame kakao a cesto dáme do formy. Pečieme pri 180°C cca. 7080 minút. Necháme stáť 15–20 minút a opatrne vyklopíme z formy.

12. novembra 2011

Žravé mandarínkové rezy


inšpirácia: časopis APETIT

Úžasne osviežujúci dezert ľahučký ako pierko.

na 1 veľký plech
4 vajcia
100 g kryštálového cukru
120 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
kôra z 1 citróna
-------
75 g kryštálového cukru
750 g kyslej  smotany
250 ml smotany na šľahanie
3 konzervy mandarínkového kompótu (po 312 g)
-------
75 g kryštálového cukru
2 vanilkové pudingové prášky / zlaté klasy

Vajcia s cukrom vyšľaháme elektrickým šľahačom do peny (minimálne 7 minút). Po lyžičkách pridávame múku s kypriacim práškom a citrónovou kôrou. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180˚C kým cesto nespevnie a nezozlatne (cca. 15 minút).

Mandarínky necháme odkvapkať a šťavu si odložíme na neskôr. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. Šľahačku vyšľaháme dotuha a opatrne ju vmiešame do smotany. Pridáme mandarínky a náplň rozotrieme na vychladnuté cesto. Necháme minimálne 30 minút tuhnúť v chladničke.

Kompótovú šťavu dolejeme vodou do objemu 750 ml. Pridáme cukor a pudingový prášok a dôkladne rozmiešame. Povaríme do zhustnutia. Za občasného miešania necháme takmer vychladnúť a nalejeme na koláč. Rovnomerne rozotrieme a necháme minimálne 2 hodiny v chladničke.


6. novembra 2011

Najlepšia bábovka

 
K upečeniu tejto dokonalej bábovky ma vyprovokoval článok na Cuketkovom blogu. Autor článku uvádza recept na (vraj) najlepšiu bábovku. V diskusii k tomuto článku ale niekto tvrdí, že má tiež recept na najlepšiu bábovku a tak som neodolala a rozhodla sa obidve vyskúšať. Upiekla som ich samozrejme naraz, aby sme ich mohli porovnať. Táto malá bábovková súťaž mala prekvapivo jasného víťaza. Zhodli sa na ňom všetci testujúci úplne jednohlasne :-) A je ním bábovka, ktorá bola uvádzaná v diskusii k článku (recept pochádza od viedenského cukrárskeho domu Demel).

Recepty sú v podstate veľmi podobné, väčšina surovín sa zhoduje, porazená bábovka však obsahuje dve suroviny, ktoré podľa mňa v klasickej piškótovej bábovke nemajú čo robiť – orechy a citrónovú kôru. Asi aj preto bol súboj taký jednoznačný. A tu je už sľúbený recept na víťaznú bábovku a mimochodom najlepšiu bábovku na svete :-)

na 1 bábovku
maslo + detská krupica na vymazanie formy
100 g horkej čokolády (65–75%) 
250 g masla izbovej teploty
200 g práškového cukru
6 vajec izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelené
2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)  
260 g hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
1/4 ČL soli
120 ml mlieka izbovej teploty

Formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme krupicou.  Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a necháme chladnúť.

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom pridávame žĺtky a vanilkový extrakt. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ a mlieko. Dôkladne vymiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Tretinu cesta odoberieme  a dáme do misy s rozpustenou čokoládou. Jemne premiešame. Cestá navrstvíme na seba do formy (svetlé tmavé svetlé). Pečieme pri 180°C cca. 80 minút. Necháme stáť 15–20 minút a opatrne vyklopíme z formy.